Jasne logo

ul. Nad Radunią 27
83-000 Pruszcz Gdański
tel. 58 301 72 57, 606 44 39 28
biuro@wydawnictwo-jasne.pl
 Publikacje
 Aktualności

Losy Eweliny, jej życiowe wybory i ich konsekwencje tworzą wciągającą opowieść o niej i innych postaciach w książce UCIECZKA PO MIŁOŚĆ Ewy Pisarskiej.

Miłośnikom małych ojczyzn z Pomorza polecamy opracowanie Zofii Czarnowskiej WIEŚ PIECE w promieniu kościoła Najświętszego Serca Pana Jezusa z twórczością Moniki Wałaszewskiej w tle.

Oparta na faktach powieść LISTA SZPARKOWSKIEGO, czyli SZWEDZKA UKŁADANKA Amadeusza Majtki opowiada o czasach II wojny światowej i współczesności, łącząc pozornie odległe wątki.

NASZE PUBLIKACJE

przejdź do księgarni »
Tu znajdziecie Państwo wszystkie publikacje naszego wydawnictwa
w kolejności ich pojawiania się: od najnowszej do najstarszej.
  •  
  • WYSZUKIWARKA: klawisz Control (Ctrl) + klawisz F
  •  

  • "Biuletyn Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce", 2013, nr 14, red. Sonia Klein-Wrońska i in., Wdzydze, 2014
     
    Format:B5
    Liczba stron:308 z ilustracjami czarno-białymi
    ISBN:ISSN 1509-2453
    Wydanie:oprawa miękka

    Spis treści:
    • Od Redakcji - 9
    •  
    • Smaki regionów. Dziedzictwo kulinarne w muzeach na wolnym powietrzu
    •  
    • Dominik Orłowski, Magdalena Woźniczko
    • Turystyka kulinarna, czyli wędrówki po smakach regionów - 13
    • Anna Pawlikowska-Piechotka, Maciej Piechotka
    • Usługi gastronomiczne w zabytkach budownictwa wiejskiego. Wybrane muzea skansenowskie - 47
    • Tomasz Czerwiński
    • "Chlebem i solą ludzie ludzi niewolą". O znaczeniu dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na wolnym powietrzu - 65
    • Andrzej Fiedoruk
    • Kuchnia województwa podlaskiego. Problemy i perspektywy propagowania dziedzictwa kulinarnego w działalności muzeów na świeżym powietrzu - 79
    • Stanisław Kryński, Piotr Kiersnowski
    • Promocja tradycyjnego jadła i ziół w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu - 87
    • Hubert Czochański
    • Bimbrownictwo na Podlasiu - historia i współczesność. Ekspozycja "Leśna bimbrownia" na terenie Białostockiego Muzeum Wsi - 97
    • Teresa Lasowa
    • Karczma z Rumi w Muzeum we Wdzydzach - 119
    • Urszula Rzeszut-Baran, Izabela Wodzińska
    • Tradycje kulinarne Lasowiaków i Rzeszowiaków w świetle opinii etnograficznych o produktach tradycyjnych - 131
    • Magdalena Woźniczko, Dominik Orłowski
    • Folklorystyczne imprezy kulinarne w ofercie turystycznej muzeów na wolnym powietrzu w Polsce - 145
    • Andrzej Lechowski
    • Buza - bałkański napój w Białymstoku - 165
    • Zbigniew Skuza
    • Świniobicia w okolicach Radomia - metody i sposoby przetwarzania mięsa w 2012 roku - 171
    • Karolina Radłowska
    • Kuchnia tatarska jako element tożsamości grupy - 185
    • Dawid Gonciarz
    • Prezentacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Środkowego podczas imprez plenerowych w Muzeum w Swołowie - 191
    • Anna Grześkowiak-Przywecka
    • Gorzelnia w Szreniawie - adaptacja obiektu na cele wystawiennicze - 199
    • Agnieszka Oczkowska
    • Ziemniaki po cabańsku - atrakcja turystyczna okolic Chrzanowa - 205
    • Mirosław Kuklik
    • Odtworzone, tradycyjne pożywienie regionalne szansą na nową atrakcję czy tylko ciekawostka etnograficzna? - 213
    • Tomasz Liboska
    • Wojna o kołocz - przyczynek do rozważań o znaczeniu produktu tradycyjnego w woj. śląskim - 225
    • Magdalena Bartosiewicz
    • Drugie życie chlebowego pieca. Realizacja projektu "Smak dzieciństwa - pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego" - 229
    • Krystyna Jarosz
    • Węgorzewski Festiwal Kultury Łowieckiej 2006-2012 - smak dziczyzny - 237
    • Monika Sabljak-Olędzka
    • Mazury - kraina ziemniaka - 241
    • Maria Wroniszewska
    • Dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w Muzeum Budownictwa Ludowego - Parku Etnograficznym w Olsztynku - 249
    • Danuta Krześniak
    • Popularyzacja kuchni regionalnej na przykładzie konkursu "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka" w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu - 261
    • Elżbieta Kaczmarek
    • Muzea województwa warmińsko-mazurskiego jako miejsce prezentacji, propagowania żywności i produktów regionalnych - 265
    • Gabryela Włodarska-Koszutowska
    • Lekcja smaku. Kilka uwag o kulinariach, tożsamości, edukacji muzealnej i regionalnej - 269
    • Elżbieta Wijas-Grocholska
    • Kołocz śląski - unijnym produktem regionalnym - 275
    • Grażyna Szelągowska
    • Propagowanie wiedzy na temat tradycyjnych kulinariów w Muzeum Etnograficznym w Toruniu - 287
    •  
    • Materiały Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce
    •  
    • Uhonorowani Medalem im. Izydora Gulgowskiego - 295
    • Członkowie Stowarzyszenia Muzeów na Wolnym Powietrzu w Polsce - 299
    • Zasady opracowywania tekstów do publikacji - 305
    •